Aurul din Carpați

Rosia Montana panorama de pe Dl Cetatii2

Cum au luat naştere acumulările de aur şi particularităţile zăcămintelor din România

 

 

 

Ca şi în cazul altor metale, aurul ”migrează” din mantaua pământului şi se acumulează în zăcăminte, sub acţiunea aceloraşi factori care pun în mişcare plăcile crustale terestre.

El este transportat sub formă de cloruri şi de tiocianaţi, compuşi ce au o solubilitate suficient de ridicată în soluţiiile fierbinţi cu totul speciale care circulă la presiunile și temperaturile extrem de ridicate din scoarţa Pământului şi se depune la nivelul structurilor subvulcanice şi vulcanice, în zăcăminte primare, pe măsură ce avansează spre suprafaţă în momentul în care, se modifică presiunea şi temperatura acestora.

(Foto eşantioane de aur nativ: Muzeul Aurului de la Brad

image029 image031 image033 image035 image037 image039

 

Aurul din Carpaţii Româneşti

 

Legate de aceleaşi evenimente tectonice şi magmatice majore care au dus la ridicarea Carpaţilor, principalele zăcăminte de aur din România se grupează, în opinia cercetătorilor, în ”Provincia metalogenetică asociată magmatitelor neogene”, cu centrul de greutate în Munţii Metaliferi, dar care se extinde şi în Maramureş în Districtul metalogenetic Baia Mare.

După cum susţin specialiştii, printre care şi Gheorghe Udubaşa (membru corespondent al Academiei Române), între cele două zone există totuşi nişte deosebiri.

Dacă în Maramureş, în zona Munţilor Oaş, Gutâi, Ţibleş aurul apare sub forma unor granule foarte fine (aur microscopic), iar spectaculoase sunt „florile de mină” (formele sub care apar asociaţiile de minerale de gangă care însoţesc minereurile polimetalice), în zona Munţilor Metaliferi o prezenţă remarcabilă o au formele macroscopice de Aur, de o varietate uluitoare: granule, filamente, foi şi foiţe, forme zoomorfe cum ar fi celebrele şopârle, ori graţioasa libelulă, dar şi aurul muşchiform. Eşantioanele extrem de valoroase sunt expuse în prezent la Muzeul Aurului din Brad.

Această varietate morfologică sub care apare aurul, transformă Zona Munţilor Metaliferi într-un unicat pe plan mondial.

(Foto eşantioane de aur nativ: Muzeul Aurului de la Brad)

image041 image043 image045 image047 image047 image051 image053 image055